Aarhus Universitets segl

Natur, videnskab, kultur, kunst og arkitektur samlet i én park.

Aarhus Universitetspark, i daglig tale Uniparken, er verdenskendt for sin arkitektur og regnes for Danmarks største egepark. Den grønne park ligger i et kuperet morænelandskab skabt af istiden, kun en kort gåtur fra Aarhus C og rummer masser af muligheder af rekreation, aktiviteter og oplevelser.  I hjertet af parken ligger unisøen, som er et naturligt åndehul for dyr såvel som mennesker. Hvis du er heldig, kan du både opleve harer, fiskehejrer, tårnfalke og pindsvin i parken. Du kan tage en madpakke med eller besøge en af parkens lækre kantiner. 

I 2006 blev Aarhus Universitet og parken optaget i Kulturministeriets Kulturkanon som et af de 12 mest betydningsfulde arkitektoniske mesterværker i Danmark. Parken er desuden udnævnt til ét af verdens smukkeste campus af Huffington Post.

Kunst i parken

Uniparken rummer kunst i alle hjørner og afkroge både ude og inde; fra skulpturer til malerier. Et af de største er Per Kirkebys store væg- og loftsudsmykning Anastasis i Søauditorierne.

Kultur i parken

Livet i Uniparken præges af de over 40.000 studerende og ansatte, som bruger parken til rekreation. Hvert forår er parken ramme  om universitetets største sociale begivenhed, der trækker op mod 25.000 tilskuere: en ølstafet forklædt som kapsejlads.

Viden i parken

Uniparken er gennemsyret af viden. Fra Humaniora, Sundhedsvidenskab og Samfundsvidenskab til Teologi og Naturvidenskab. Inkarneret fra det mindste i keramikrelieffet og egetræet ”Videnskabernes træ” af billedhuggeren Olaf Stæhr-Nielsen til det største i Bogtårnet, som er en del af Det kgl. Bibliotek. Med sine 45 meter er Bogtårnet blandt de højeste bygninger i Aarhus.

Arkitektur i parken

Aarhus Universitet blev påbegyndt i 1931, hvor arkitekterne Kay Fisker, C. F. Møller og Poul Stegmann vandt en udskrevet arkitektkonkurrence. Uniparken er internationalt anerkendt som en smuk og harmonisk Campus, der forener de bedste sider af funktionalismen med gode danske traditioner i materiale og form. Alle bygninger i parken er opført af gule teglsten med et klassisk sadeltag.

Natur i parken

Op ad de gule mure i Uniparken klatrer hækplanten vedbend, som holder sig grøn også om vinteren. I det sene efterår er vedbenden den sidste blomstrende nektarkilde for insekter og tiltrækker alt fra sommerfugle til et væld af svirrefluer og bier. De mange insekter gør parken til et attraktivt levested for fugle og endda flagermus. Unisøen er hjemsted for blandt andet fisk, ænder og blishøns, der søger føde i vandet.
I bunden af parken ud mod Randersvej, også kaldet Vennelystparken, kan du opleve vilde engplanter, skulpturer og en lille sø. Et 200 år gammelt asketræ uden top har fået lov at stå til gavn for svampe, fugle, insekter og pattedyr.

Har du lyst til selv at gå på opdagelse i Uniparken?

Download folderen "Oplev Danmarks største egepark" eller find den på Museerne i Uniparken eller på bibliotekerne i Aarhus. 

Find spisested

Se åbningstider og beliggenhed

Matematisk Kantine

Kemisk Kantine

Samfundfagenes kantine